Därför använder jag stavar på mina Alpvandringar

Publicerat den Kategoriserat som Vandringstips

Jag hör till de som lär mig sent. Tills för ett par år sedan använde jag inte stav alls. Kände inget behov, brydde mig inte, förstod inte varför den var viktig. Nu är jag en stavivrare, av flera skäl. Här kommer de tillsammans med lite tips kring stav-val och -användning.

5 bra skäl att använda vandringsstavar

  • Staven avlastar våra leder rejält och för alla oss som någon gång känt av smärta i knän (eller andra leder) är det ett viktigt stöd. Avlastningen uppgår till ca 30-40 %. Ganska mycket, eller hur! Speciellt nedför är avlastningen för knäna rejält kännbar.
  • När det är halt är staven din bästa vän!
  • Att använda stav gör enligt mig att man får mer fokus på stigen och underlaget, vilket är extra bra i alpmiljö med branter, mindre stigar och ojämnt underlag.
  • För dig som är vältränad och verkligen vill ge järnet på berget, då blir stavarna även ett ypperligt träningsredskap.
  • Att använda en eller två stavar är en annan fråga. Själv nöjer jag mig oftast med en stav. En smakfråga (och en fråga om vana och behov), de flesta har två stavar.

Kriterier för att välja rätt stavar

Vilken stav ska man då välja? Ett par kriterier som kan underlätta rätt köp i djungeln av stavar som finns i sportbutikerna är

  • Att de inte är för tunga
  • Att de går att fälla ihop och läggas i ryggsäcken när de inte används
  • Att de gärna har ett längre klätt och ergonomiskt handtag    
  • Att det är lätt att justera längd och att kvalitén är tillräckligt hög (flera deltagare i mina vandringsgrupper har haft stavar som sjunker ihop under dagen, vilket är opraktiskt och till och med kan vara farligt)

Justera längden beroende på om du är på väg upp eller ned, och efter hur brant det är, känn efter vad som passar dig. Normalt är att ha något kortare uppåt och längre nedåt. I normalläget bör stavspetsen nudda marken om du har armarna i 90 graders vinkel. Det längre ergonomiska handtaget möjliggör att variera avståndet till marken utan att behöva justera om stavarna varje gång lutningen ändras.

Två- eller tredelade stavar?

Det finns både två och tredelade stavar, jag väljer tredelade just av skälet att de då enklare kan läggas i ryggsäcken/spännas fast på ryggsäcken.

Jag tar bort handen ur remmen på väg ned, för säkerhets skull. För fastnar den så kan det gå illa med handledsbrott som följd.

Till sist; även i snö är stavarna ett utmärkt vandringssällskap!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *