Bästa tiden och platsen att vandra i Alperna

Publicerat den Kategoriserat som Vandringstips

Egentligen kan man vandra när som helst, och nästan var som helst. Men visst finns det lite att tänka på även när det gäller tid och plats.

Vandra Med till Italienska Alperna

Bästa stället att vandra i Alperna

  • Jag har vandrat i alla Alpländer och hittat guldkorn överallt. Välj plats efter vad du tycker om, eller kanske efter vilket språk du talar (eller följ med på en vandring med Vandramed, då ingår en guide som kan språket😀)
  • Vandrar du i Schweiz eller nära gränsen till Schweiz, tänk på att det plötsligt kan kosta mer att använda telefonen.
  • Det kan också bli längre eller kortare vandringstid: på en vandring mellan Schweiz och Italien för några år sedan fanns det både italienska och schweiziska skyltar; samma start och samma mål – men tiden dit var olika. Gissa vilka som var snabbast?
  • Håll dig till utmärkta vandringsleder – det finns flera skäl till detta. Ett är att det plötsligt kan vara omöjligt att fortsätta pga stup, vattendrag utan bro etc. Det kan också finnas djur som man inte ska störa. Och kanske är kossorna inte kossor utan tjurar? Utmärkta leder går ofta genom ko och fårhagar – men då vet man att det är ok att passera. Sist men inte minst; någon allemansrätt finns det inte, och markägare kan ta illa vid sig om du går över deras ägor. I värsta fall bussar de en ilsken hund på dig.
Vandra Med bland korna med blick på Mont Blanc

Bästa årstiden att vandra i Alperna

  • Den bästa säsongen att vandra är normalt sett höstmånaderna. Under våren, och ibland fram till i juni, är vissa leder svåra att ta sig fram på, på grund av vårfloder och snö. Under sommaren kan det vara både för hett och framförallt massor av folk. Även om alperna är stora och lederna många kan det bli trångt på alphyttorna och på vissa leder.
  • Även vandring i snö är underbart. Ett tunt lager snö gör vandringen unik. Vid mer snö tar de flesta Alpbor istället på sig snöskor, och det finns utmärkta leder även för det på många håll.
  • Håll koll på det lokala vädret och fråga Turistbyrån om råd. Tänk på att vädret kan ändra sig snabbt. Använd lokala väderlekstjänster för att minska risken att bli överraskad. Vet du inte vilken som du ska välja – fråga den lokala Turistbyrån vilken de använder.
  • Sist men inte minst; har det regnat kan det vara oerhört halt, leran känns halare än i Serige (!), blöt skiffer blir superhal och sedan har vi löven om hösten. Se upp!

1 kommentar

  1. Jag har följt dig ett tag och själv vandrat i alperna sommartid och det är en underbar känsla att uppleva frisk alpluft och färskt gott dricksvatten från bäckarna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *