Vandring Franska Alperna september 2019

📅 2019-09-26
🏁 2019-09-30
🕑 00:00 - 00:00
📍 Franska Alperna
Vandringar

Vi har vandrat upp längs berget några timmar, vi har gått i marker och längs grusade vägar. Vi är trötta på ett härligt sätt. Plötsligt öppnar sig skogen framför oss och vi kliver rakt ut till en fantastisk vy. Det är oerhört, hisnande. Vi står på toppen av världen och blicken kan löpa fritt åt alla håll. Vi är helt ensamma, det är absolut stilla och helt tyst. Det är vad alpvandring är för mig; ett intensivt lyckorus som måste upplevas. Dit vill jag ta med dig!

Den här resan blev en succé förra året. I år vandrar vi iväg tidigt under hösten när alphyttor och liftar fortfarande är öppna. Här finns det möjlighet att välja nivå på vandringen: du kan gå en som är lite tuffare, med höjdskillnader på cirka 1 000 meter, eller en som är lättare. Oavsett vilken, kommer du att uppleva den fantastiska utsikten över Europas högsta berg, Mont Blanc. Och givetvis tillsammans med ett synnerligen trevligt sällskap!

Under resan kommer vi också att vara med på en härlig provning av lokala mat- och dryckesspecialiteter hos Massimo, byns urcharmige delikatesshandlare.

Nämnde jag att huset jag hyrt har en egen boulebana och två terrasser? 

Vandring

Alla vandringar med Vandra med! sker i små grupper och bortom allfartsvägarna.
Våra vandringar i franska alperna är från medel till svåra. Det går att välja lättare alternativ, då kan det bli någon dag utan guide, men med ordentlig vägbeskrivning och väl utmärkta leder. En dag går vi rakt upp från byn, Praz-sur-Arly. Efter ett par timmar når vi den lilla fäbodvallen, där vi får sällskap av gårdens djur när vi intar en lätt lunch. Har vi tur bjuder ägaren på sin specialitet; granbarrsprit. En liten en, som tar oss upp på kammen och den vidunderliga utsikten.

En annan dag tar vi lokalbussen två byar bort, och efter en ganska ordentlig stigning når vi kammen och vandrar hemåt. Matsäcken smakar extra gott denna dag! Självklart har vi utsikt över Mont-Blanc när vi filosoferar över livet där på 1 900 meters höjd. En tredje dag, kan de som vill, och om vädret är med oss, göra en riktig toppbestigning, upp på över 2 500 meter. För de som hellre vill göra en lätt eller medelvandring finns det andra alternativ på samma plats. Tänk vad mycket vi har att berätta kring lunchbordet på den lilla bergsrestaurangen där vi möts för en god lunch!

Den sista dagen går vi en enklare morgonvandring innan tar av oss kängorna och lämnar byn. Det finns många fantastiska vandringar i området – viktigt att komma ihåg är att vi är i Alperna där det ofta är brant vissa sträckor. Detaljerad vandringsplan bestäms efter väder i anslutning till resan.

Boende

Vi bor i ett nybyggt hus ca 500 meter ovanför centrum i Praz-sur-Arly. Huset är underbart, med alla bekvämligheter man kan tänka sig och fullt utrustat. Det finns två terrasser med utsikt över dalen och gott om plats att umgås även inomhus. Den egna boulebanan lockar fram vinnarskallarna och skulle vi frysa finns det bastu. Beroende på antal kan några inkvarteras i hus eller på hotell i närheten, och har då tillgång till allt vad vårt hus har att erbjuda. Byn är en alpby på ca 1 000 meters höjd med en handfull restauranger, några affärer och mest traditionell bebyggelse. Huvudattraktionen är bergen med vandring på sommaren och skidåkning på vintern.

Mat, dryck och övriga aktiviteter

Vi lagar frukost och två av middagarna tillsammans.
Kanske blir det raclette en kväll? Till vandringarna tar vi med matsäck eller tar in på någon av de mysiga bergsrestaurangerna. En sen eftermiddag besöker vi byns delikatesshandlare, Massimo, som bjuder på en underbar provning av lokala specialiteter, vin, ost, chark. Eftersom han är från Italien kan man också få en liten smakbit av något mer sydländskt. Min personliga favorit är hans tryffelost. Den är gudomlig!

Övriga två kvällar är det upp till deltagarna att bestämma om det är matlagning eller restaurangbesök som står på schemat. Kanske behövs inte ens någon middag efter besöket hos Massimo? Ett tips är att besöka en nyöppnad restaurang strax utanför byn, där man skapat en modern krog i en flera hundra år gammal lada. Vi tipsar och hjälper gärna till med bokning!

Reseinfo

Närmaste tågstation heter Sallanches, ca 20 kilometer från Praz-sur-Arly. Därifrån går det att ta taxi eller buss om man kommer med tåg. Förbindelserna går dock inte helt regelbundet. Närmaste flygplats är Genève, ca 90 kilometer med en restid på strax över timmen med bil. Gemensam transfer t/r från Genève kan bokas mot tillägg (upphämtning kl 15 ankomstdag, avfärd kl 11.30 avresedag). 

Resans pris

I vandringspaketet ingår

Priset för denna resa är 7 650:- och inkluderar 

Boende i dubbelrum (enkelrum mot tillägg).
Tilldelning av boende är beroende på önskemål
och bokningsdatum.

Lokal transport till vandringar och gemensamma aktiviteter

Frukost samtliga dagar; baspaket inklusive bröd,
olika pålägg, te/kaffe, yoghurt och ägg

Matsäck till 2 vandringar; baspaket 

Informationsmingel med välkomstdryck

2 gemensamma middagar inklusive dryck

4 guidade vandringar med svensk eller
engelsktalande guide

Vin & delikatessprovning med extra allt!

Vandringskarta & packlista

Kostnader som tillkommer

Transport till Genève med valt färdmedel

Transfer t/r Praz-sur-Arly mot tillägg

Lunch på restaurang en dag

1-2 middagar på restaurang/självhushåll

Personlig försäkring

Det finstilta

Anmälningsavgift 2 000:- betalas senast 10 dagar efter bokning. Resterande avgift betalas senast 6 veckor innan avresa. Resan blir av enligt ovan med minst 6 resenärer. Kan resan ej genomföras ges besked minst 7 veckor innan avresa. Anmälningsavgiften återbetalas då i sin helhet.