Höstvandring #1 i franska Alperna 2022 (Fullbokat)

📅 2022-09-07
🏁 2022-09-11
🕑 00:00 - 00:00
📍 Franska Alperna
Vandringar

OBS: Vandringen är fullbokad.

Vi har vandrat upp längs berget några timmar, vi har gått i marker och längs grusade vägar. Vi är trötta på ett härligt sätt. Plötsligt öppnar sig skogen framför oss och vi kliver rakt ut till en fantastisk vy. Det är oer­hört, hisnande. Vi står på toppen av världen och blicken kan löpa fritt åt alla håll. Vi är helt ensamma, det är absolut stilla och helt tyst. Det är vad alpvandring är för mig; ett intensivt lyckorus som måste upplevas. Det vill jag dela med dig!

Vandra med Åsa till Le Treu, Frankrike

Den här vandringsresan har genomförts i flera år och alla älskar den! Det finns möjlighet att välja nivå på vandringen, variationsmöjligheterna är fantastiska och vyerna makalösa. Mont Blanc hägrar längre bort, kanske ser vi Aravis-kedjan med sina karga spetsar och min favorit Mont Charvin som strålar i solens sken.

VANDRING

Alla vandringar med Vandra med sker i små grupper och lite bortom allfartsvägarna. Våra vandringar i franska Alperna är från medel till svåra, men det går att välja lättare alternativ. Då kan det bli någon dag utan guide, med ordentlig vägbeskrivning och väl utmärkta leder. En dag går vi runt berget Le Treu på cirka 2 000 meters höjd med fri sikt åt alla väderstreck högst upp. Perfekt för en liten rast och fotografering. Mont Charvin är alldeles nära med sina tre småtoppar som en sköld framför sig. På vägen ned kan jag tänka mig att vi intar lunch, eller något att dricka, på en av mina favoritplatser, en underbar bergsrestaurang. De har riktigt god mat och rolig inredning, med en strålande utsikt från terrassen. En annan dag kanske vi tar lokalbussen ett par byar bort där vi efter en ordentlig stigning når kammen och vandrar hemåt. Matsäcken smakar extra gott denna dag! Självklart har vi utsikt över Mont-Blanc när vi filosoferar över livets storhet där på 1 900 meters höjd. För de som vill kan vi också göra en riktig toppvandring upp på 2 500 meters höjd (för dem som hellre vill göra en medelvandring finns det goda alternativ). Tänk vad mycket vi har att berätta för varandra när vi möts vid lunchbordet eller ett glas skummande öl på den lilla restaurangen i närheten!

Det finns ett oändligt antal fina vandringar i området – viktigt att komma ihåg är att vi är i Alperna där det är brant vissa sträckor.  Detaljerad vandringsplan görs upp i anslutning till resan med hänsyn till gruppens önskemål och väderförhållanden.

BOENDE

Vi bor i en mindre by i närheten av Megève, ca 1,5 timme från Geneve och en timme från Chamonix. Beroende på hur gruppens storlek kan vi fördelas på två chalets/lägenheter i närheten av varandra. De lokala byarna består huvudsakligen av traditionell bebyggelse i form av chalets i trä, några restauranger och affärer, samt såklart en kyrka. Huvudattraktionen är bergen med vandring på sommaren och skidåkning på vintern. För vandrare är säsongen normalt sett juni-oktober men jag har gjort underbara vandringar även i november. Ibland i snötäckt landskap. Så vackert!

MAT, DRYCK OCH ÖVRIGA AKTIVITETER

Vi lagar frukost och två av middagarna tillsammans. Kanske blir det raclette en kväll? Vi kan i alla fall utlova mycket god ost under vistelsen. Beaufort är en av de mer kända lokala ostarna, och ostdisken dignar även av andra godsaker.

Till vandringarna tar vi med matsäck eller tar in på någon av de mysiga bergs-restaurangerna. En eftermiddag besöker vi min vän Massimo som är delikatesshandlare i en av byarna. Han bjuder på en underbar provning av lokala specialiteter, vin, ost, chark och kanske en liten Genepi, malörtsbrännvinet som river gott i strupen. Eftersom han är från Italien får vi kanske även en liten smakbit av något mer sydlänskt. Min personliga favorit är tryffelosten. Den är gudomlig!

Övriga två kvällar är det upp till deltagarna att bestämma om det är matlagning eller restaurangbesök som står på schemat. Kanske behövs inte ens middag efter besöket hos Massimo? Vi tipsar och hjälper gärna till med bokning.

RESEINFO

Närmaste tågstation heter Sallanches, en dryg halvtimme bort. Därifrån går det att ta taxi eller buss. Förbindelserna går dock inte helt regelbundet, speciellt inte i lågsäsong. Närmaste flygplats är Genève, dit man tar sig på en och en halvtimme. En gemensam transfer till och från Genève kan ordnas mot tillägg. Tid för hämtning och lämning bestäms då aktuella flygtider finns klara, preliminärt kring kl 16 ankomstdag och tidig eftermiddag avresedag. För den som önskar transfer, låt oss veta så fort som möjligt så att vi kan samordna på bästa sätt.

RESANS PRIS

Priset för denna resa är 7 950 och inkluderar

 • Boende i dubbelrum (enkelrum mot tillägg)

Tilldelning av rum är beroende på önskemål och bokningsdatum

 • Lokala transporter till och från vandringar och gemensamma aktiviteter
 • Frukost samtliga dagar (baspaket med bröd, pålägg, yoghurt, ägg och te/kaffe)
 • Matsäck till två vandringar, baspaket
 • Informationsmingel med välkomstdryck
 • Två gemensamma middagar
 • 4 guidade vandringar med en svensk, engelsk och fransktalande guide
 • Vandringskarta och packningslista

Detta ingår inte

 • Transport till och från Genèves flygplats eller tågstation kan ordnas mot tillägg. Denna transfer erbjuds vid ett tillfälle på ankomst respektive avresedag.
 • Lunch på restaurang en dag samt ev lunch avresedag
 • Två middagar på restaurang eller självhushåll två kvällar
 • Personlig försäkring, vandringsutrustning

Det finstilta

Anmälningsavgift om 1 500 kr betalas senast en vecka efter bokning och säkrar din plats. Resterande avgift betalas senast 2 veckor innan avresa. Om Vandra med tvingas ställa in arrangemanget pga för få anmälda återbetalas anmälningsavgiften. Med tanke på fortsatt osäkerhet kring Covid rekommenderas av- eller ombokningsbara biljetter.

Anmälan

OBS: Denna vandring är fullbokad!

Sker via mail eller telefon till

hej@vandramed.nu

Åsa Lindell 0701-463363