Höstvandring #1 i franska Alperna 2023

📅 2023-08-30
🏁 2023-09-03
🕑 00:00 - 00:00
📍 Franska Alperna
Vandringar

Vi har vandrat upp längs berget några timmar, vi har gått i marker och längs grusade vägar. Vi är trötta på ett härligt sätt. Plötsligt öppnar sig skogen framför oss och vi kliver rakt ut till en fantastisk vy. Det är oerhört, hisnande. Vi står på toppen av världen och blicken kan löpa fritt åt alla håll. Vi är helt ensamma, det är absolut stilla och helt tyst. Det är vad alpvandring är för mig; ett intensivt lyckorus som måste upplevas. Det vill jag dela med er!

Vandra med Åsa till Le Treu, Frankrike

Den här vandringsresan har genomförts i flera år och alla älskar den! Det finns möjlighet att välja nivå på vandringen, variationsmöjligheterna är fantastiska och vyerna makalösa. Mont Blanc hägrar längre bort, kanske ser vi Aravis-kedjan med sina karga spetsar och min favorit Mont Charvin som strålar i solens sken. Vi väljer vandring och aktiviteter efter önskemål och anpassar efter väder och vind.

Om Vandramed

Alla vandringar med Vandramed sker i små grupper och lite bortom allfartsvägarna. 

Vi kompletterar våra dagsvandringar med att njuta av lokala specialiteter och personliga upplevelser. 

En av grupperna 2021

Vid vandringarna finns två vandringsledare med som bistår med allt från att guida till att koka frukostäggen precis som ni önskar.

Olle och Åsa

Vi bor i en av de små byarna strax utanför Megève, med närhet till otaliga vandringar i området.

Våra vandringar

Våra vandringar i franska Alperna är från medel till svåra, men det går att välja lättare alternativ. 

En dag går vi sannolikt runt berget Le Treu på cirka 2 000 meters höjd med fri sikt åt alla väderstreck högst upp. Perfekt för en liten rast och fotografering. Mont Charvin är alldeles nära med sina tre småtoppar som en sköld framför sig. På vägen ned vi intar vi lunch, eller något att dricka, på en av mina favoritplatser, en underbar bergsrestaurang. De har riktigt god mat och rolig inredning, med en strålande utsikt från terrassen. En annan dag kanske vi tar lokalbussen ett par byar bort där vi efter en ordentlig stigning når kammen och vandrar hemåt. Självklart har vi utsikt över Mont-Blanc när vi filosoferar över livets storhet där på 1 900 meters höjd. 

För de som vill planeras också riktig toppvandring upp på 2 500 meters höjd.  En tuffare utmaning, så häftigt att komma upp tillsammans på toppen. För dem som inte vill gå upp till toppen finns en enklare vandring som gör att vi kan mötas för lunch på en härlig alphytta med underbar mat.

Det finns ett oändligt antal fina vandringar i området – viktigt att komma ihåg är att vi är i Alperna där det är brant vissa sträckor.  

Det blir totalt 3,5 vandringdagar: tre heldagar och en halvdag. Detaljerad vandringsplan bestäms efter väder i anslutning till resan.

På kammen ovanför en av byarna

Övriga aktiviteter 

Vandringarna kompletteras med aktiviteter efter önskemål. 

En eftermiddag besöker vi vår vän Massimo som är delikatesshandlare i en av byarna. Han bjuder på en underbar provning av lokala specialiteter, vin, ost, chark och kanske en liten Genepi, malörtsbrännvinet som river gott i strupen. Eftersom han är från Italien får vi kanske även en liten smakbit av något mer sydländskt. Min personliga favorit är tryffelosten. Den är gudomlig!

Hos Massimo

Vi har en egen boulebana och en (minst) eftermiddag blir det bouleturnering – kanske gör vi också en enklare mindfulnessövning ute i det fria. 

Mat och dryck 

Frukostbuffé med färskt bröd, frukt, ägg mm serveras varje dag. Till vandringarna tar vi med matsäck eller så intar vi vår lunch på någon av de fantastiska alphyttorna. Ankomstkvällen serveras en välkomstdryck och middag. En av de andra kvällarna blir det också gemensam middag – i form av den lokala specialiteten raclette. (Då behövs en digestif för matsmältningen, tur att Genepi är så gott.)

Övriga två kvällar är det upp till deltagarna att bestämma om det är matlagning eller restaurangbesök som gäller Vi tipsar, hjälper gärna till med bokning och kan agera chaufför.

RESEINFO

Ankomst:  Eftermiddag/kväll onsdag kväll 

Avfärd:  Söndag kring lunch

Närmaste tågstation heter Sallanches, en halvtimme bort. Därifrån går det att ta taxi eller buss. Förbindelserna går dock inte helt regelbundet, speciellt inte i lågsäsong. Närmaste flygplats är Genève, dit man tar sig på en och en halvtimme. En gemensam transfer till och från Genève kan ordnas mot tillägg. Tid för hämtning och lämning bestäms då aktuella flygtider finns klara, preliminärt sen eftermiddag ankomstdag och tidig eftermiddag avresedag. För den som önskar transfer, låt oss veta så fort som möjligt så att vi kan samordna på bästa sätt.

RESANS PRIS

Priset för denna resa är 8 250 kr och inkluderar

 • Boende i dubbelrum (enkelrum mot tillägg)

Tilldelning av rum är beroende på önskemål och bokningsdatum

 • Lokala transporter till och från vandringar och gemensamma aktiviteter
 • Frukost samtliga dagar (baspaket med bröd, pålägg, yoghurt, ägg, frukt och te/kaffe)
 • Matsäck till två vandringar
 • Snacks till vandringarna
 • Välkomstdryck
 • Två gemensamma middagar
 • 4 guidade vandringar med en svensk, engelsk och fransktalande guide
 • Packningslista och matlåda

Detta ingår inte

 • Transport till och från Genèves flygplats eller tågstation (kan ordnas mot tillägg). Denna transfer erbjuds vid ett tillfälle på ankomst respektive avresedag.
 • Lunch på restaurang en dag samt ev lunch avresedagen
 • Två middagar på restaurang eller självhushåll två kvällar
 • Övriga kostnader som dryck till mat, fika mm
 • Personlig försäkring, vandringsutrustning

Anmälan och frågor

Anmälningsavgift om 1 500 kr betalas senast en vecka efter bokning och säkrar din plats. Resterande avgift betalas senast 2 veckor innan avresa. Om Vandra med tvingas ställa in arrangemanget pga för få anmälda återbetalas anmälningsavgiften. Med tanke på fortsatt osäkerhet kring Covid rekommenderas av- eller ombokningsbara biljetter. 

Har du några specifika frågor kontakta gärna asa@asalindell.com eller via telefon 0701-463363. 

Packningslista och frågeformulär kring allergier mm skickas ut en månad innan avfärd.

Vandringsnivåer på Vandramed

Lätt2-3 timmars vandring i lätt kuperad terräng. Höjdskillnad på cirka 200-300 meter.
Medel 3-4 timmars vandring i mer kuperad terräng. Höjdskillnad kring 500 meter.
Medelsvår4-6 timmars vandring, inklusive brantare lutning, både upp och ner. Höjdskillnad ofta över 700 meter.
Svår5-8 timmars vandring, med mer än 1000 meters höjdskillnad.